Viatges, Llibres, Reflexions, Imatges, Musica, Filosofia, Literatura, Política, Miscel·lània, Blog de Viatges
dimarts, 31 de desembre del 2024
Arriba el 2025!
diumenge, 29 de desembre del 2024
Recomanacions musicals
dissabte, 28 de desembre del 2024
Una tarda a l'opera
Un ple quasi absolut va acomiadar-se de les representacions de Madama Butterfly. Un obra de Puccini, que amb els ulls actuals fa mal de veure. No sóc expert en l'òpera. Una obra que la primera part és lenta, en moments musicals excel·lents, amb veus el seu lloc. Però la història es inversemblant i plena de tòpics insofribles. A la segona part, Saroa Hernández (Madama Burterfly) fa un autèntic recital plena d'emocions i expressivitat. Per dir-ho en breus paraules, l'obra s'ha aguanta per ella. La historia que conte Puccini es pot resumir molt breument així:
Un "canalla", Benjamim F.Pinkerton (Fabio Sartori) vol tenir el llit calent cada nit, i res millor que ajudat per Goro (Pablo García-López) li busca una noia per no sentir-se sol. El "casament" és renova cada mes, així, quant ell marxi a casa seva els EEUU, serà com si mai hagués estat casat. I Pinkerton, tinent de la marina nord-americana, marxa alegrement al seu país. La "bleda" de Cio-Cio-San ( Madama Burterfly) l'espera amb el cor tendra, exactament com les bledes. Mentre ella, no te cap dubte que tornarà, la seva criada, la Suzuki (Teresa Ierivolino) no ho te gens clar. Passa el temps, i des de la seva casa, aclaparada per la falta de diners, l'arribada del seu estimat és la llum per oblidar totes les penúries. Ella te un fill de Pinkerton. Però ell no sap res d'això. Li envia una carta al cònsol americà, Sharples (Thomas Mayer), un cavaller que res més pensa en els interessos del seu país. Pinkerton no volia venir, però assabentat del fill torna a Nagasaki, on viu Madama Burterfly.
El retorn no és com s'ha esperava la dona que havia donat el seu cor al cavaller estimat. Tot comença a fer-se fosc. El "canalla" Pinkerton, no s'ha atreveix a parlar directament amb ella. Però ell vol el seu fill. S'ha casat amb una dama del seu gust, ella l' acompanya. Tothom vol el millor per el nen, i ningú pensa en la pobra Cio-Cio-San. Ella no està disposada a viure de manera indigna, i no veu un altre sortida que la mort dolça del seppuku (Harakiri). Amb la seva mort, tothom aconsegueix el que volia, especialment, els Pinkerton.
Tothom aplaudeix l'obra, especialment, per la Saroa Hernández, en el seu brillant paper. Paolo Bortolameolli, director de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, també és aplaudit amb ganes. Tots els cants ha sortit a rebre l'homenatge del públic. Jo no he vist masses representacions d'òpera, però aquesta Madama Burterfly no encapçala la meu exigua llista.
divendres, 27 de desembre del 2024
Crims de guerra a Gaza
La UE veu amb satisfacció les dades!
dijous, 26 de desembre del 2024
dimecres, 25 de desembre del 2024
dimarts, 24 de desembre del 2024
Netanyahu un Herodes del nostre temps
dilluns, 23 de desembre del 2024
Occident és blanqueja amb els diners d'Aràbia Saudita!
diumenge, 22 de desembre del 2024
Recomanacions musicals
dissabte, 21 de desembre del 2024
Barça-Atlètic de Madrid: Jugar bé i perdre !
Barça-Atlètic de Madrid (1-2)
El Barça que ha fet un excel·lent partit i mereixia guanyar, ha vist com en l'últim sospir del partit, l'Atlètic de Madrid, ha marcat un gol per emportar-se els tres punts. Així és el futbol. No valen les ocasions, valen els gols. I l'Atlètic de Madrid ha fet un gol més que el Barça. Un Oblak inspirat i afortunat, ha fet de mur de contenció per les aspiracions del Barça. Dues errades del Barça han propiciat els gols del rival. Avui Marc Casadó no ha estat massa inspirat hi ha propiciat un dels gols del rival. Un partit coral del Barça molt seriós tant en defensa com en atac, no dona per guanyar contra un Atlètic de Madrid que no ha jugat massa al futbol, però que la fortuna ha estat del seu costat, tot el contrari del Barça. Falta Lamine Yamal i això ho nota el Barça, que ha perdut el partit, però que malgrat tot, ha fet un esforç, inútil, per millorar. Una derrota amarga, perquè perdre en l'últim instant sempre és una derrota agra, però el Barça ha se seguir en aquesta línia de joc, perquè la fortuna torni a somriure a l'equip.
dimecres, 18 de desembre del 2024
La prevaricació a Espanya no existeix !
dimarts, 17 de desembre del 2024
Israel vol destruir l'ànima dels palestins
Ressenya: Les veus del Pamano
Ressenya:
Jaume Cabré. Les veus del Pamano. labutxaca. 2ª ed. Edicions 62. Barcelona, 2009.
Estem davant d’un llibre total. Això vol dir que el llibre hi ha multitud de histories entrecreuades i on el passat i el present es donen la mà per explicar unes histories que com sempre són les nostres. L’arquitectònica de l’obra permet a Cabré jugar a un constant flashblack -salt enrere-. A mesura que ens endinsem dins de la historia principal, els personatges va agafant volada. Cada veu amb el seu estil, cada moment històric te la seva circumstància. La Guerra Civil la mort de l'Oriol el personatge central de l’obra i la seva Nèmesi l’Elisenda emmarquen un continu espai-temporal que arriba fins a la Tina.
Una historia d’amor, però també de venjances, de misèries morals i covardia, de redempció i mentides. Cada personatge és fill de la seva època. Cadascun te els seus motius per fer el que va fer, però també cadascun d’ells son víctimes i boxis d’una GC que va trastocar-ho toc, inclòs, l’ànima d’una època que arriba fins a nosaltres.
Jaume Cabré és capaç de fer una crònica negra d’una etapa negra de la història d’Espanya i de Catalunya. També hi va haver feixistes a Catalunya, no eren foraster, eren els teus veïns, uns per conviccions, altres per revenges i altres per trepes sense escrúpols. A la historia hi ha tots ells retratats. No hi ha moralina, no hi ha judicis morals, cadascú te davant uns fets que parlen per si mateix, i els lectors som interpel•lats en aquestes històries.
Com podríem resumir el llibre? Una opció, totes son insuficients, seria la següent:
La història la situa al Pallars Subirà, en un poble avui despoblat anomenat Torena. En aquest escenari allunyat de tot, les urpes de la GC també va arribar-hi. Un assassinat de pare i germà dona energia a un Elisenda Vilabrú per demanar venjança. I la troba mitjançant un personatge fosc, en Valentí Targa, antic contrabandista i falangista d’últim minut. Alcalde de Torena, imposa la llei del nou règim. Ell farà justícia a la Elisanda Vilabru que esdevé un personatge amb influència que arriben fins a Madrid. Una emprenedora que busca poder e influències. Una persona intel•ligent, que sap el que vol i sobretot, sap qui és i qui eren els seus.
Però a Torena, arriba un mestre, Oriol Fontelles. Un mestre i la seva dona, la Rosa. Oriol te traça per el dibuix, i farà un retrat a l’Elisenda. Davant d’ella, Elisenda, mirant-la cada dia, es va enamorant d’ella. La Sra. Elisenda imposa. Oriol ha tingut que avenir-se amb l’alcalde per fer-se falangista. I ell, Oriol no vol problemes. Però la seva dona, no li perdona aquest comportament. Se'n va de casa, està embarassada. Oriol està destrossat per aquest trencament inesperat. Ella marxa de Torena. S’han va a Barcelona, vol tenir la criatura fora del abast d’un falangista.
L’Oriol, comença a escriure unes cartes a la seva filla. Li han dit que és una nena. Intenta anar a veure a la Rosa, la seva dona. Però no hi ha manera. L’Oriol està desesperat. Vol redimir-se. Però no sap com. A més un fet terrible l’afecta profundament, quan al poble, en Targa, assassina a un nen, el Ventureta, per donar un missatge de terror contra els maquis. L’Oriol no ha fet res! El poble emmudit i aterrit, mira a l'Oriol, el mestre com a responsable de la mort del nen, el seu alumne.
Una espurna d’amor li caua amb l’Elisenda. És fan amants. Tot en secret, esclar. Ella també està casada amb un faldiller sense aturador. L’Elisenda vol discreció i la seva voluntat s’imposa en el poble.
Amb el temps, l’Elisenda ha treballat per un somni, fer l’Oriol Fontelles un màrtir de l’església. El vol beatificar i mou cel i terra per aconseguir-ho. És el motor de totes les seves accions. Cal esperar moltes pàgines per saber com va morir l’Oriol. Però això, no cal dir que no ho explicaré, cal llegir-se el llibre.
PD: Si, la història acaba malament per aquells que l'havien perdut a la GC.
diumenge, 15 de desembre del 2024
Barça- CD Leganés: Malson a Montjuic !
Una Lliga on R. Madrid i Barça estan jugant a perdre partits, el Barça ha començat de la pitjor manera possible. Un gol del Leganés al minut 4' de Sergio González amb una rematada sense oposició en un descontrol de la defensa blaugrana. El Leganés és dedica a fer faltes amb la passivitat de l'àrbitre. El Barça ha tingut un parell d'ocasions que el porter Dimitrovi, ha resolt amb encert xut de Lewandowski i un pal de Raphinha. Masses nervis i precipitació. La segona part tindrà que millorar el Barça.
Una segona part decebedora del Barça. La pressió del resultat està sent massa per l'equip. L'únic perill ha vingut de Kounde. Els canvis del Barça no sembla massa prometedors, però això sempre és relatiu. A 10' del final del partit el Barça és incapaç de remuntar el partit. Sembla que el Barça no li agraden aquests partits en equips de segona. El Barça encara està a Dortmund! I definitivament, el Barça llança tres punt a la paperera donant més oxigen el R. Madrid. Sembla que no vol la Lliga.
dissabte, 14 de desembre del 2024
Occident s'esforça per blanquejar el terrorisme islàmic!
Hi ha en marxa una operació de blanqueig dels rebels de Síria. La fotografia, es veu una festivitat que malauradament veurem quan de temps dura. Perquè les forçes “rebels” no tenen res de democratitzadores, son les restes dels Daesh (Estat Islàmic), Haiat Tahrir aix-Xam (Organització per a l'Alliberament del Llevant) i qualsevol grupuscles amb armes. Aquests ara mateix guanyen temps. Un règim tirànic s’han va, però encara pot venir un altre pitjor. Mentre Occident dona ales al imaginari d’una societat plural. Però la realitat del món àrab desmenteix rotundament aquestes elucubracions.
Israel ja ha bombardejat el país, a tothom li sembla normal que Israel pugui bombardejar el Líban, Síria i per suposat la presó de la Franja de Gaza, amb el vist-i-plau de tothom. Turquia, a qui la UE paga ingents quantitats de diners per mantenir a ratlla la migració, te carta blanca per destruir els kurds. Trump està a la volta de la cantonada. Biden ha estat un President catastròfic per la seguretat del món. Trump vol fer historia.
La premsa i el mitjans afins al poder seguiran la seva campanya de blanqueig per un grups que el únic que volen és el poder en nom de déu. La UE vol que tots els sirians s’han vagin a Síria. Un consell, no aneu, perquè si marxeu tindreu les portes tancades i barrades. Quan el fonamentalisme aflori en les formes de governar, la UE mirarà cap a un altre lloc, com ho fa a Afganistan, Gaza, Sudan, Haití, i un reguitzell de llocs deixats de la ma dels homes.
divendres, 13 de desembre del 2024
Israel la cara fosca d'Occident: Gaza
dijous, 12 de desembre del 2024
Sicília (8): Palerm-Barcelona
Dia 8
Palerm-Barcelona
M’ha costat dormir, el nou canvi d’horari no m’ha ajudat. A les 6:00h el mòbil ha tocat, però jo, ja estava despert feia estona. Avui no hi havia esmorzar, l’hotel, molt ben situat, però molt justet de serveis, s’ha fet el suec. Ah si, donaven un box-lunch (una bossa amb una poma, un parell de torrades embolicades i un iogurt, poca cosa més) que no valia res!
El problema era que a les 7:15h marxàvem del hotel i sembla que no podien avançar l’horari del menjador. Sort que hem sortit al carrer per una entrada alternativa a la entrada principal què realment és un disbarat. Un company del viatge ha sortit a fer la cigarreta i al costat hi havia una cafeteria. Nosaltres hem pres un caputxino i un croissant.
A l’hora prevista l’autocar sortia cap a l’aeroport. Matteo en havia deixat el dia anterior que tornava a Catània. L’autocar era petit perquè nosaltres érem 11 persones. És curiós que les vies principals, no puguis anar en direcció nord-sud, perquè sempre cal fer revolts per carrers secundaris. En una de les vies principals, una vespa s’ha la jugat de mala manera. A les 8:20h estàvem a l’aeroport, facturar, passar el control de bosses i persones, hi havia sis fileres per accedir-hi, era un bon sistema per anar més àgils. Ah, si! L’ampolla d’aigua, sense obrir del lunch-box a la paperera del control!
Hem esperat fins l’hora del embarcament a les 10:25h. Hem embarcar i al cap d’una estona una veu que no s’entenia res, parlava de problemes atmosfèrics a Barcelona. Hem sortit amb 45’ de retard. No és la primera vegada que amb Vueling s’ha retardat el vol, sempre per causes alienes a la companyia, esclar. A les 14:15h aterraven a Barcelona. El terra estava remullat, per sort, quan hem sortit afora, no plovia. Recollir maletes, acomiadar-se del nostres companys de viatge i anar al lloc on recollir el cotxe amb Aparca&Go. Hem sortit sense problemes, però a l’AP7 un accident barrava el pas. Cua lentíssima, quan hem superat aquest obstacle, al cap d’uns kilòmetres, hi havia una caravana de camions fent de pantalla, hi havia desviaments cap Girona a l’alçada de Bellaterra. Uns núvols amenaçadors semblava dir-nos que s’havia acabat la festa. A les 15:45h arribàvem a casa. El viatge havia finalitzat. Desprès vindria (al dia següent) la DANA!
dimecres, 11 de desembre del 2024
Borussia Dortmund- Barça: Victòria treballada !
El Barça ha guanyat i això és una bona noticia. La primera part ha jugat millor, però no ha fet gol. En canvi a la segona part, el Barça ha baixat de rendiment i malgrat tot, ha sigut capaç d'obrir la porteria del rival per tres cops, obra de Raphinha (52') Ferran Torres (75' i 85'). Un penal infantil de Cubarsí al 60' ha fet que el Borussia Dortmund empatés el partit.
El Borussia ha sigut capaç d'empatar per dues vegades el partit, però l'efectivitat de Ferran Torres ha estat un ingredient bàsic per guanyar aquest partit. Una victòria que permet augmentar l'autoestima de l'equip per pujar un esglaó més en l'autoexigència.
Sicília (7): Catània-Messina-Cefalù-Palerm (i II)
II
Hem sortit cap a Cefalù. Hem trigat a prop de dues hores. El paisatge és increïblement verd, hem passat de sud a nord quasi instantàniament. Al costat del mar, tot el color verd dels arbres fruites, de plantacions d’arbres, mirant a l’altra banda, muntanyes on el verd seguia sent predominant, un terreny abrupte i sinuós. Anàvem per una autovia a E90 que connecta Messsina-Palerm. Hem pogut veure les illes Eolie i el famós volcà Stromboli, Vulcano, Lipari Maifa, Pecorini i Alicudi Porto.
Hem passat per complexos petroquímics, i un poble anomenat Barcellona Pozzo Di Gotto. La costa no es veu massificada com a Espanya. Hem passat per diferents túnels, fins sortir cap a Cefalù, però a la sortida del peatge una cua monumental ens esperava. Sembla que una de les cabines de pagament s’havia espatllat. Hem estat una bona estona esperant. Matteo s’ha vist en l’obligació de sortir de l’autocar per assabentar-se del que passava, i entre unes coses i altre, s’ha fet un tip de caminar, amb gent surtin del cotxe com si això arregles alguna cosa.
Per fi, s’ha arreglat, almenys per l’autocar hi hem pogut anar cap el poble, un ponts enormes sostenen l’autovia. Hem perdut uns 20’. Desprès per una carretereta molt estreta hem arribat a lloc. L’autocar ens ha deixat a uns 10’ del poble. El poble estava ple de gent, però no era Taormina. Una de les sorpreses de Cefalù és la seva església normanda.
“El seu promotor va ser el rei normand Roger II de Sicília, que havia promès construir-la si se salvava d'un naufragi durant el seu retorn a Nàpols. Els treballs van durar més d'un segle (1131-1240). La façana, acabada el 1204, és una obra mestra del romànic. Està composta per un cos central de dues altures on els arcs entrecreuats estan coronats per una falsa loggia i adornats amb arcs de mig punt. A banda i banda, s'alcen dues torres quadrades de teulades apuntades i revestides de ceràmica majòlica. L'interior és de planta de creu llatina. Les tres naus estan separades per columnes rematades amb capitells d'estil siculonormand. A l'interior, hi ha els magnífics mosaics de fons daurat i colors vius i variats. A l'absis, s'hi observa un immens Crist pantocràtor. Més enllà, la representació de la Verge orant, envoltada per quatre arcàngels i sobre els dotze apòstols, és típica de l'art romà d'Orient. També són interessants l'antic tron episcopal i el tron reial de marbre i mosaic.”
Hem arribat a temps per poder-hi entrar perquè a les 13h, es tancava. Aquesta Catedral forma part del conjunt amb la Capella Palatina i la Catedral de Monreale com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO (2015). Hem passejat per Cefalù, hem vist el Lavati Medievale**:
"A través d'una àmplia escala feta de pedra de lava i lumachella, amb una lleugera forma d'espiral, es pot veure el safareig públic prop del Palau Martino tardà renaixentista.
« Aquí flueix Cefalino , més sa que qualsevol altre riu, més pur que la plata, més fred que la neu». Un escrit a l'entrada del safareig ja dóna la idea d'un lloc curiós que amaga una història particular. Segons la llegenda, de fet, el riu Cefalino sorgeix del dolor d'una nimfa que, després de matar el seu amant que l'havia traït, es va penedir ofegant amb llàgrimes l'antic safareig de Cefalù.
El mateix riu de llegenda passava originàriament a l'aire lliure al llarg del safareig, però en el segle disset es va cobrir. Una modificació senzilla que permetia que el riu fluís i després desemboqués directament al mar a través d'una petita cova.
Aquest no va ser l'únic canvi perquè ja abans, l'any 1514, el safareig medieval va ser enderrocat i després reconstruït en una posició més enrere de les muralles de la ciutat. Els treballs de restauració van acabar l'any 1991, millorant encara més el lloc, que representa un exemple de la vida medieval siciliana per als turistes que acudeixen cada any a Cefalù i per als mateixos ciutadans .
Vint-i-dues boques de ferro colat , entre les quals hi ha quinze caps de lleó, estan disposades al llarg dels murs del safareig, coronats per voltes baixes. Aquí les rentadores anaven a netejar la roba, entre crits i cançons sicilianes, fent servir les tines especials per fregar la roba. El que abans era un ritual diari és ara un símbol concret i encara intacte de la història del poble mariner de Cefalù".
I desprès hem caminat en sentit invers fins arribar al moll, feia calor, el sol semblava més de juny que d’octubre. Hi havia molta gent banyant-se. Hem anat a un restaurant que sense ser dolent, més aviat discret, podia haver estar millor, però sembla que no serà possible ací a Sicília. El postra era un sorbet de llimona, la llimona és un dels símbols de Sicília. Al final, un cambrer ha preguntat si volíem cafè, anava a part del menú, ningú n’ha pres. Sortir del local i anar agafar l’autocar cap a Palerm. Hem arribat a les 16:30h. Matteo en havia donat la tarja professional, ell marxava cap a Catània.
L’hotel on hem passat l’última nit a Palerm era molt cèntric, hotel Garibaldí. L’entrada era surrealista, perquè havia que baixar per uns esglaons amples, incomodíssims portant maletes. Desprès hi havia un altre entrada que calia saber-ho, que dona una volta al hotel.
Hem arreglat maletes per demà i hem anat a fer un últim passeig per els carrers principals de Palerm. Hi havia una gentada considerable. El bons temps ajudava a omplir el carrers de vianants, on totes les botigues i restaurants estaven oberts. Una barreja de gent de la ciutat i turistes feia bullir els carrers. També hem vist molts migrants, paquistanesos, en petits grups, una mica fora de lloc, on la família potser està a deu mil kilòmetres.
Caminant per els carrers principals, hem trobat una pizzeria sense gluten!. Hem menjat una compartida, estava força bona. Desprès m’he menjat un gelat de cafè. Hem descansat una estona davant del Teatre Massimo. Hem tornat cap a la plaça Garibaldí, al costat del hotel. Ens hem trobat i acomiadat amb uns companys de viatge d’Osca. Ara son les 21:25 mentre escric la crònica d’un viatge que finalitza. Demà tornem a casa.