dimarts, 11 de juny del 2024

Perú (2): Lima-Arequipa (II)

Dia 2 Lima-Arequipa

 

Una mica de història:

"El momento más dramático en las posteriores relaciones entre los europeos y los indígenas americanos fue el primer encuentro entre el emperador inca Atahualpa y el conquistador español Francisco Pizarro en la ciudad de Cajamarca, en el altiplano peruano, el 16 de noviembre de 1532. Atahualpa era monarca absoluto del Estado más extenso y avanzado del Nuevo Mundo, mientras que Pizarro representaba al emperador del Sacro Imperio Romano, Carlos V (Carlos I de España), monarca del Estado más poderoso de Europa. Pizarro, al mando de un variopinto grupo de 168 soldados españoles, desconocía el terreno, ignoraba a los habitantes de la zona, estaba totalmente fuera de contacto con los españoles más cercanos (1500 km al norte, en Panamá) y muy lejos del alcance de refuerzos a tiempo. Atahualpa estaba en el centro de su imperio de millones de súbditos y rodeado inmediatamente por su ejército de 80 000 soldados, recientemente victorioso en una guerra con otros indios. Sin embargo, Pizarro capturó a Atahualpa unos minutos después de que ambos jefes se vieran. Pizarro tuvo encerrado a su prisionero durante ocho meses, mientras obtenía el mayor rescate de la historia a cambio de la promesa de liberarle. Después de la entrega del rescate —suficiente oro como para llenar una sala de aproximadamente 6,5 m de largo por 5 m de ancho y 2,5 m de alto—, Pizarro renegó de su promesa y ejecutó a Atahualpa*."


++++++++++++++


Hem fet fotografies des d’unes arcades –s’ha fet un clàssic- molt fotogèniques que miren cap els volcans que envolten la ciutat. Era diumenge hi havia molta gent, també turistes, sembla que tots tenim telepatia per anar a la mateixa hora els mateixos llocs! 






La nostre diligent guia, Irene , anava explicant tot que el sabia, hi era molt. En un edifici reconvertit en espai municipal ens ha explicat que hi havia dos tipus de pedra volcànica, producte de la barreja del magma volcànic, donant així tonalitats diferents que s’han fet servir la façana del edifici.  Desprès de passejar  per la plaça hem anat a agafar l’autocar per anar al centre històric – expressió que vol dir, feta per els conqueridors- d’Arequipa.




A mesura que ens aproximaven al centre històric, els carrers és feien més estrets, el transit era força intens i l’autocar s’ha parat al costat del hotel, en un lloc molt estratègic, però incòmode pel autocar, feia pendent. L’hotel pertany a la cadena Casa AndinaCasa Andina –bona part dels allotjaments han estat en aquesta cadena-. L’estructura del edifici era d’una antiga casa senyorial reconvertida en hotel de 4 estrelles. Hem deixat les maletes dins del pati del edifici. Hem anat a l’habitació, molt espaioses, rentar-se les mans i sortir volant per veure el recorregut turístic. 





S’ha de dir que el casc històric d’Arequipa és espectacular. A aquella hora feia calor, el sol cremava, a l’ombra s’ha estava molt millor. Hem anat en comitiva cap a la Plaça d’Armes. Una plaça enorme, molta gent passejant i al costat la Catedral, una paraula per definir-la: gegantina-. Dins de la plaça hi havia perspectives on podies veure els volcans, sobretot el Misti. 









Hem anat al costat de la Plaça d’Armes, on hi ha la l’església del jesuïtes, Temple de la Companyia de Jesús. La nostre guia Irene, ha explicat amb tot luxe de detalls, la història del lloc. No deixaven fotografiar el Temple. El temple, és una exaltació al fundador de la Companyia, Ignasi de Loiola.




*








Dins del Temple també hi ha el claustres, molt ben conservats, que per art de màgia s’han convertit en centre comercial. Els lloguers van a parar a la Companyia. Des d’alt hi ha vistes magnífiques del Misti. Hi ha un bar per prendre copes –pisco sour-.









Al carrer Moràn, hi passava un festival –era Corpus Christi- on és reivindicava la dignitat del món andí. Hi havia comparses de tota la zona, amb les vestimentes de colors, en una rua festiva i reivindicativa. Ara no entrarem en la qüestió dels drets indígenes submergits en la idea liberal del drets del ciutadà, que tendeix a esborrar l’especificitat d’uns pobles que varen ser anorreats per la conquesta.






Al sortir dels claustres, reconvertits en tendes, els mercaders feien l’agost – és un dir-. Hem anat a canviar divises -€ per sol-.

Quan hem entrat a la Plaça d'Armes, la Catedral d'Arequipa, estava tancada en nosaltres. Però aquella hora, al voltant de les 12h hem fet el recorregut per una Catedral enorme, descomunal, per aquella època, expressió d'un Déu venjatiu contra qualsevol deu dels idòlatres. Dius la Wikipedia: "15 d'agost de 1540: la ciutat va ser fundada per Garci Manuel de Carbajal. La construcció de la Catedral va començar en aquesta mateixa data. L'Acta de Fundació diu: «… en el nom de la seva majestat el Governador Francisco Pizarro, va fundar el bell poble a la vall d'Arequipa, a la secció Collasuyo, sobre el riu vora, en nom seu va posar la creu, al lloc assenyalat per a l'Església; … »








Detall del dimoni tallat en fusta






Orgue de la Catedral


Era tard, però la nostra guia Irene, volia acabar el recorregut al Monestir de Santa Caterina. El Monestir de Santa Caterina, es troba al carrer Ugarte. Hi havia força gent passejant pel recinte. La Irene ha començat una explicació massa feixuga per seguir-la. Hem visitat les diferents àrees del Monestir, pintats de colors vius, les parets tacaven si posaves les mans. Ens explica la vida de les novícies i monges. El monestir era  una mena d’oasi dins d’una cultura on dominava el home. 










Hem sortit del monestir embafats d’art i de història. També la cultura cansa! Hi havia gana, som fets també de carn, potser si fóssim esperits podríem sentir per la eternitat a la Irene. Hem anat caminant cap el restaurant VictoriaPicantería democrática-. El lloc sembla aparentar senzillesa, però el local te molt d’encant i a més es menja molt bé. Els plats son generosos i ben presentats. Vaig menjar un plat que a Europa no és dona, però no vull enfadar al grups conservacionistes ni ecologistes, per això no diré que vaig menjar.







Com sempre, hi havia moltes més coses a fer, malgrat que molts estàvem cansats i per dir-ho en plata una mica farts de tantes explicacions. Jo no sóc Funes el memoriós, per recordar-ho tot! Els postres s’ha barrejat amb la sensació que havíem de sortir a recórrer els carrers d’Arequipa  cercant noves esglésies o convents. Per sort, hem triat un altre opció, que era mirar la posta de sol des d’unes terrasses –era un bar de copes-. Però hi havia un pujada d’escales que nosaltres no hem triat. 



*Lola


Hem decidit anar a veure llibres, hi havia una fira de llibres de segona mà al costat de la Plaça d’Armes. M’he comprat un llibre de José María Arguedas, Los ríos profundos** (1958). També hem comprat plàtans. Hem estat una bona estona seient a la plaça, moltes famílies amb nens, jugaven, molts venedors ambulants venien cafè, infusions, xocolata. Tot era molt familiar i pausat, això sí, tothom amb el mòbil a la mà. 





La Catedral il•luminada, feia un efecte impressionat. A les 18:00h és fa de nit. Hem tornat al hotel, estàvem esgotats, tant que  no he pogut continuar escrivint la crònica del dia. Hem quedat a dormits de seguida, era molt d’hora, però necessitava dormir. I tota aquelles explicacions, ja eren fum.

   

* Jared Diamon. Armas, gérmenes y acero. Breve historia de la humanidad en los últimos 13.000 años. Trad. Fabián Chueca. Debolsillo, Barcelona, 2007.

**José María Arguedas, Los ríos profundos* (1958), en Edició Conmemorativa de la RAE i les Asoaciación de Académias de la Lengua Española.  Editorial Penguin, Ediciones Cátedra, Barcelona, 2023.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada