dissabte, 13 de juliol del 2024

Israel s'ha convertit en un botxí desfermat

 



El que està passant a Gaza és digne d'entrar els llibres records de la infàmia. Israel, i al cap davant l'exercit, és dedica dia si i dia també ha assassinar a tots els palestins que pot. I sempre és la mateixa excusa que després de 40.000 morts potser vagin a buscar-se altres excuses. Tots els mort son sempre alts comandaments de Hamàs. El silenci de les democràcies és ominós i covard.  Això que passa els territoris ocupats s'explica perquè el botxí és Israel. La correlació de forçes indica que Israel podrà seguir assassinant a qui volguí, sap que te la complicitat del que manen. L'Autoritat Palestina no és més que una joguina en mans d'un Estat que ha perdut tots els límits possibles amb la aquiescència criminal de la Comunitat Internacional. Fins quan ?

Art i musica: Albert Lebourg (1849-1928)

 


dijous, 11 de juliol del 2024

Perú (11): Cusco-Lima-Ica

 Dia 11


Una mica d'història...



1871


Creen los indios:

Jesús se ha vestido de blanco para venir al Cuzco. Un niño pastor lo ve, juega con él, lo persigue. Jesús está niño también, y corre entre el suelo y el aire: atraviesa el río sin mojarse y se desliza muy suavemente por el valle sagrado de los incas, cuidadoso de no raspar estas tierras recién heridas. Desde las faldas del pico Ausangate, cuyo helado aliento irradia la energía de la vida, camina hacia la montaña de Coylloriti. Al pie de esta montaña, albergue de antiguas divinidades, Jesús deja caer su túnica blanca. Camina roca arriba y se detiene. Entonces, entra en la roca.

Jesús ha querido darse a los vencidos, y por ellos se hace piedra, como los antiguos dioses de aquí, piedra que dice y dirá: Yo soy Dios, yo soy ustedes, yo soy los que cayeron.

Por siempre los indios del valle del Cuzco subirán en procesión a saludarlo. Se purificarán en las aguas del torrente y con antorchas en las manos danzarán para él, danzarán para darle alegría: tan triste que está Jesús, tan roto, allí adentro.

(301)

+++++


He dormit malament. A les 5:00h llevats. Preparar maletes i anar a esmorzar. En feia mal de cap. Un caputxino ha sigut el meu esmorzar.


Agafar les maletes, a aquella hora una furgoneta al costat del hotel ha recollit les maletes. Amb l’autocar hem estat uns 10’ en arribar al aeroport de Cusco, enmig de la ciutat! Quan dic al mig de la ciutat, l'expressió és literal. Amb els problemes de soroll que comporten, no sembla que les Autoritats estiguin massa preocupades per les molèsties que deuen ocasionar.





Per facturar hem trigat molt, perquè el sistema informàtic havia tingut problemes. Hi havia companys que no tenien assignats el vol!, malgrat que el passatge hi constava que ho teníem. Un dels companys –acostumat a viatjar- ha aconseguit que tothom anés amb el vol. Un A320 ple de passatgers ja sortit amb una mica e retard. No viatjàvem junts, estava al costat de la finestreta. Al costat meu hi havia un noi i la seva mare, han dormit pràcticament tota l’estona. He fet algunes fotografies àrees. 




Hem aterrat a Lima. Hem recollit l’equipatge sense problemes i cap a un pàrquing a pujar al autocar corresponent per anar a Ica.






Hem anat cap la carretera Panamericana S1, al costat del Pacífic. Hi havia força transit, tot una mica anàrquic. Un passeig marítim interminable, en un dia gris, sembla que en aquesta estació els dies son molt semblants. Aquesta grisor ens ha acompanyat bona part del recorregut. La distància que hi ha son 305 km, el temps per recórrer son unes 4h. A les afores hi ha un peatge per accedir-hi a la S1. A travesses per polígons industrials. De cop comences a veure edificacions, dins de terrenys de sorra. Hi havia llocs on en mig de la sorra allunyar-se del mar, hi havia poblats que semblaven semi desèrtics i on hi vivia gent, des de la carretera no és veien serveis d’aigua ni electricitat. L’aspecte era desolador per la mena de construccions que es veien.





En el trajecte – devíem estar a un 90 km de Lima-, hem parat a dinar en  un lloc on preparaven diferents opcions per emportar o menjar en un espai habilitat per fer-ho. Hi havia uns forns on preparaven els dinar. El menjar era bo, molt informal, perquè primer devies fer cua per demanar la comanda i desprès esperar fer emportar-t’ho acabat de fer. Era una mena de mcdonald's però molt més autèntic i on veus com preparen el que et menges. El nom és Tambo Rural.




Àrees urbanitzables sense cap equipament, tot sorra, i rètols cridaners explicant les bondats del lloc què en un termini imprecís seria la enveja de tothom, al costat de la platja. La diferència entre la terra desèrtica i els llocs on feien cultius era enorme. A prop de Ica uns cultius de raïm en una enorme extensió, propietat de diferents empreses viticultores, donava fe de l’ importància dels cultius i la seva extensió i contrastava entre l’ utilització del aigua i allà on no està disponible.






* Luis Miguel



Hem arribat a Ica sobre les 16h, massa carretera per l’objectiu, les dunes de Ica, sobretot, tenint en compte que Lima no la veurem com cal. Un desviament, ens ha portat cap el oasis de Huacachina. Estàvem al hotel Mossone, des de Google Maps, és veu l’edificació que ocupa bona part de del oasi. Un hotel que ha vist millors temps, i què li cal una renovació a fons.  







Deixar maletes, les habitacions son suite enormes, les hem deixat en una habitació que fa l’efecte de rebre visites, posar-se roba adequada i sobretot, un mocador per el cap i evitar que la sorra es fiqui per tota arreu. 




Naturalment, hi havia venedors que tenien a punt, les ulles de sol per si no portaves i buffs per tapar la cara i les orelles de la sorra. Hem anat tots plegats cap el sorral i desprès de pujar per una muntanya de sorra, en un espai habilitat per això esperaven els buggies gegants per donar-nos una volta per aquell sorral gegantí. 



*Joaquim





Motor, benzina, soroll i nosaltres els turistes, una combinació d’allò més sostenible, però hi ha gent que viu d’això, no cal oblidar-ho. I si, la velocitat, les dunes, les pujades i baixades vertiginoses donaven adrenalina  al cos. Hem vist la posta de sol, de fet cada dia la pots veure, però allà semblava que feia més gràcia. Una part dels companys han baixat amb una planxa de surf per la sorra. Amb la posta del sol, la foscor guanyava terreny, fins que al final era de nit.  Hem fet fotografies per donar i vendre, i hem enfilat el camí cap el hotel. Molts ens hem descalçat per treure sorra de les sabatilles, uns bancs de pedra al costat a la llacuna artificial de Huacachina era el lloc ideal per fer-ho. 








Arribar al hotel, rentar-se la cara i a partir de les 19h donaven sopar al hotel. No hem volgut mirar restaurants, així que l’opció del hotel era bona. Hem sopat amb dos companys més, uns plats enormes han sigut servit com si fos l’últim sopar. Tot molt bo, segur que Pantagruel, no s’ho hauria acabat.





Demà anem a les illes Ballesta i desprès a Lima. Com sempre caldrà llevar-se molt d’hora. Vist el que hem vist, tinc dubtes sobre la necessitat d’haver arribat fins ací. 


dimecres, 10 de juliol del 2024

Perú (10): Aguascalientes- Moray- Salines de Mara-Cusco

 Dia 10


Una mica d'història...


1911 

Machu Picchu El último santuario de los incas  no había muerto, pero estaba dormido. El río Urubamba, espumoso, rugidor, llevaba siglos echando su poderoso aliento sobre las piedras sagradas, y esos vapores las habían cubierto con un manto de espesa selva que les guardaba el sueño. Así había seguido siendo secreto el baluarte final de los incas, la morada última de los reyes indios del Perú. Entre montañas de nieve que no figuran en los mapas, un arqueólogo norteamericano, Hiram Bingham, encuentra Machu Picchu. Un niño de por aquí lo lleva de la mano a lo largo de los despeñaderos hasta el alto trono enmascarado por las nubes y por la vegetación. Bingham descubre las blancas piedras vivas bajo el verdor y las revela, despiertas, al mundo*. (53 y 453)


++++++


Desprès de l’eufòria del dia anterior, avui m’he llevat descansat. He dormit moltes hores seguides. M’he despertat sobre les 5:00h. 

Hem anat a esmorzar a les 6:00h, estava ple de francesos, que segurament anàvem avui al Machupicchu. Per si de cas no dinàvem, m’he preparat dos entrepans de pernil dols.  Com teníem temps, sortíem a les 8:30h, hem passejat per Aguascalientes. Avui la cua de turistes era molt menor que el diu anterior, era dilluns. Hem vist com maniobrava un autobús dels que pugen al Machupicchu. Com l’espai es molt estret, ha tingut que fer maniobres arriscades.






A l’hora en punt hem recollit les maletes (petites) i cap a l’estació de tren. Hem a travessat un mercat de souvenirs que en aquell moment, començava a despertar-se. Hem arribat a l’estació. Recollir els bitllets, comprovant la secció que ens tocava. Teníem companys al altre costat de la taula que fa d’illa.




Al costat viatjava la senyora que havíem trobat al Waynapicchu. D’origen hongarès, de petita els seus pares van anar al Brasil, era enginyera, hi ha viatjat per mig món per feina, i ara jubilada, segueix viatjant sola, no li agrada els grups. Venia de estar al Aconcagua!

Com l’altre dia havíem anat per la nit, ara, a la llum del dia veies un paisatge enlluernador. Resseguint el riu Urumamba, hem pogut veure el Nevado Verónica (wakaywillca) de 5792 m. Hi ha algunes parades de tren, per exemple, a Torontoy, on hi ha jaciments arqueològics. Piscacucho, un altre parada de tren, a prop del camí del Inca. Hem arribat a l’estació de Ollantaytambo al cap de dues hores, la ribera del riu era molt espectacular i les muntanyes amb neus perpetues donava una estampa supèrbia. Tothom ha sortit del tren, però avui no hem tingut que arrossegar maletes durant 10’, perquè al pàrquing que hi ha al costat de la estació, ens esperava el nostre autocar. L’autocar ha pres rumb cap a Cusco.





El nostre guia, Rubèn, ens ha explicat una mica la feina dels portadors que treballen per les agències dedicades els esports d’aventura –ruta del Inca-.



*Lluis


Hem fet dues parades en el trajecte fins a Cusco. La primera un jaciment arqueològic de Moray. Diu la nostre guia de mà*:

“És un sistema d’andanes circulars i concèntriques, construïdes, aprofiten el enfonsament natural, resultat de l’acció del aigua sobre la roca calcaria que es troba en el subsòl.

Les terrasses de cultiu tenen microclimes creats, amb fins experimentals, com la domesticació, aclimatació, hibridació i, en general, la investigació amb plantes.”




Detall de les terrasses






*Albert



Per arribar-hi calia tenir moltes ganes, perquè des d’on venien, calia fer un desviament notable. Havia que pujar des de la vall, fins a una alçada considerable per una carretera estreta i amb revolts constant. Cal recordar que estàvem a més de 3200 m d’alçada. Aquest jaciment, per la seva estructura ha estat molt fotografiat. Sembla que era un autèntic laboratori agrícola, què permetia cultivar diferents varietats en funció de l’alçada dels cultius. Malgrat les dificultats per arribar-hi, el lloc era ple de turistes àvids de fer el mateix que nosaltres. 

A la Wikipedia diu això sobre Moray:

“Diversas teorías explican el uso de Moray en la época incaica. Según el historiador Edward Ranney, los incas utilizaron las terrazas de Moray como un lugar para agricultura especial, quizá para el desarrollo de su cultivo más preciado que fue la hoja de coca. John Earls sostiene haber descubierto piedras verticales en las terrazas, las mismas que marcarían los límites de las sombras del atardecer durante los equinoccios y solsticios. Los pobladores locales llaman a estas piedras "ñustas". Earls concluye que cada terraza en Moray reproduce las condiciones climáticas de diferentes zonas ecológicas del imperio incaico.

Debido a su posición abrigada, cada uno de estos andenes representa aproximadamente mil metros de altitud en condiciones normales de labranza. En su totalidad, el complejo contendría veinte o más zonas ecológicas a escala. El sitio de Moray pudo además servir a los oficiales incas para calcular la producción anual en diferentes partes del Tahuantinsuyo.”

Les vistes des de el jaciment eren espectaculars, perquè des de la alçada on estàvem a 3.500m veies un panorama de 360º incloses, muntanyes nevades. Al costat del jaciment arqueològic, està el restaurant Mil Centro del xef Virgili Martínez. Un dels nostres companys, amb ànima de paparazzi és va apropar el lloc per fer-ne fotografies.




*Albert

La segona parada era les Salines de Maras. Per arribar-hi calia moltes ganes, no perquè estigues molt lluny, però si perquè malgrat ser una atracció turística, també hi ha moltes altres opcions. De fet a la Wikipedia li dona un espai força modest.

Veiem el que diu la nostre guia de mà:

“La salinera de Maras ha sigut explotada des de l’època pre-inca, i formen un conjunt de més de tres mil pous, poc profunds, que pertanyen a casi 380 famílies. La seva explotació es fa omplint els pou, cada 3 o 4 dies, amb aigua salada que conté 260,0gr/L de NaCL (Clorur de sodi). Aquesta aigua salada brulla de fonts naturals que tenen el seu origen en el cerro (?) anomenat Qoripukyu o Font d’Or, i te un caudal total de 16.200 L/h. El aigua és vapora en aproximadament un mes i, desprès, la sal es extreta i tractada, per consum humà.

Per la seva ubicació en la vall predilecta dels inques, aquesta sal era d’us exclusiu per l’elit cusquenya*.”





Detall 



Detall





El conjunt de les salines és un paratge singular. 3744 pous conformen aquest puzle on gràcies a les condicions d’alçada (3300 m) i l’exposició al sol fa que les collites siguin notables. El règim de propietat és una cooperativa –en formen part 633 socis**-. La producció és per us domèstic. Hi havia molts turistes. Tothom aprofita per posar a la venda el productes típics de la zona, i ací, la sal era el producte estrella. 






Malgrat que sembla estat a la fi del món, una carretera porta directament a Cusco. La distància és de 40 km. El problema son les carreteres. Malgrat tot, nosaltres hem arribat a Cusco cap les 15:10h. Hem entrat per un altra via, el Cusco de la Plaça d’Armes quedava molt lluny dels llocs per on hem passat. Hem vist el Hilton, molt allunyat del centre històric. L’autocar s’ha endinsat per un laberint de carres estrets, plens d’altres vehicles, nosaltres estàvem ben perduts. Miraculosament, l’autocar ens ha deixat a la vora del hotel. Ara son les 17:50h mentre escric aquesta crònica. Rubèn s’ha acomiadat de nosaltres, la seva feina ha estat eficaç, sense fer-se massa pesat. No ha de ser fàcil acontentar a tothom. Nosaltres demà sortirem de Cusco cap a Lima a les 5:15h.



Cusco



A les 18:00h hem sortit del hotel. Havia companys que anaven a veure un espectacle. Hem anat a canviar soles, havia que creuar un pas de vianants, sempre difícil i arriscat. Hem passat, com sinó, per la Plaça d’Armes, i hem anat a provar si hi havia lloc al restaurant Campo. Com era d’hora ens han agafat. Un lloc acollidor, més aviat petit, per això sempre està ple, una musica de fons que en aquell moment semblava que cantava Andrés Cepeda, però potser era un altre amb veu semblant, un cambrer atent i uns plats molt ben presentats però amb racions per gegants. 




A la sortida del restaurant, hem sentit fred. Estàvem a uns 10º. Hi havia molta gent passejant per la Plaça d’Armes.  Hem donat una última volta per uns carrers que s’han fet familiars. Venedors ambulants amb tot tipus de productes. Un noi amb la guitarra i una noia cantant intentaven sobreviure, semblava que això de cantar en públic ho devien de fer  feia molt poc temps. Una mica més a baix, una dona gran, amb veu destemprada cantava acompanyada d’una guitarra atrotinada, amb un so més proper a aquesta terra. Una sabata petita al terra, i poc desprès hem vist un home jove amb un nen a coll, sense sabata. Li hem dit que  havíem vist la sabateta, però l’home ha indicat amb la mirada s’ha estàvem fent càrrec. 




Hem arribat al hotel al voltant de les 20:00h Demà, com no, cal llevar-se a les 4:45h. El restaurant obra a les 5:15h. Espera l’aeroport de Cusco per anar a Lima.