dijous, 15 d’octubre del 2020

Lluís Companys: 80 aniversari del seu afusellament per Franco

 





80 aniversari del seu afussellament per Franco



Desprès de 80 anys, encara no hi ha un monument institucional per recordar la barbàrie de la seva execució i posterior oblit i menyspreu. En les fotografies de més avall, mostrant el caràcter "informal" de aquests "monuments" a la memòria del que va ser President de la Generalitat a la segona República. Franco amb la col·laboració de la Gestapo a França -règim de Vichy- al va fer afusellar desprès d'un simulacre de judici. 

PD: 

"(...). Les imatges de la seva tortura i afusellament ens emociona, com va emocionar Nehru, que, en assabentar-se de la notícia, va dir que s'havia comès un crim contra la humanitat. Però en tenim prou?(...) Si Companys no hagués mort com va morir, què en dirien d'ell?

"Heus aquí el guió que mai no acabem d'escriure: pàtria i lluita social. Com unir-les? Ens entestem a separar-les, i aleshores construïm petits Companys a la nostra mida. Disparem de nou contra Companys perquè no hem incorporat a la nostra memòria, als nostres llibres de text, ales nostres converses quotidianes, la persona que va ser en Lluís Companys." (Montserrat Roig*, 25/10/1990)



Barcelona


              Monument en homenatge a Lluís Companys al Coll de Manrella.



                       Memorial a Lluís Companys, situat al barri vell de Besalú.

(Roses blanques per a Companys" és obra de Duaita Prats i va ser inaugurada pel MHP Carles Puigdemont el maig de 2017)


* Montserrat Roig, Un pensament de sal, un pessic de pebre. Prolègs de Josep M.Castellet i Najat El Hachmni, Edicions 62, Barcelona 2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada