Una imatge impactant, on Trump es detingut per la policia de NY. I malgrat tot, aquesta fotografia no es real, no ha tingut mai connexió en cap fet, no hi pot haver testimonis que puguin dir que ho han vist. No és més que resultat de la manipulació de les imatges per IA, no cal ja Photoshop, les deep fakes -la falsificació de imatges- ja és un fet. Caldrà anar amb compte perquè les imatges no poden valer més que mil paraules, sobretot, quant la imatge és simplement falsa. Això ens porta a establir quins límits pot haver en la llibertat d'expressió. Les mentides sempre han existit. Des de els contes infantils -Què ve el llop!- fins l'última què és poguí dir.
Hi ha paraules que entren en el imaginari col·lectiu com per exemple, el ChatGPT -Chatbot-, un programa de intel·ligència artificial que simula la capacitat de establir una conversa amb persones. Cóm descobrir que no és una persona? A aquesta qüestió ja la va plantejar Alan Turing al 1950. Existeix una competició Premi Loebner on és passa a test les diferents IA què passen el test, és a dir, que no som capaços de detectar si parlem amb una màquina o una persona. Kuki, ELIZA, han superat aquest test amb èxit.
La IA -tothom que ha vist la pel·lícula 2001 una Odissea Espaial (1968), recordarà a Hall, la IA que controlava la nau i que comença a actuar de manera paranoica i criminal. Avui, al 2023 la ficció comença a prendre forma amb la IA. Serem capaços de deixar-ho tot amb mans d'aquestes IA? Aquest pregunta també la fa Yuval Noah Harari, Tristan Harris i Aza Raskin en el seu article ¿Viurem dins dels somnis de la intel·ligència artificial? (Ara.cat, 1/4/2023). L'article finalitza amb les següents paraules:
"Hem conjurat una intel·ligència estranya. No en sabem gaire, excepte que és extremadament poderosa i ens ofereix possibilitats enlluernadores, però també podria rebentar els fonaments de la nostra civilització. Demanem als líders mundials que responguin a aquest moment posant-se a l’altura del repte que se’ns presenta. El primer pas és guanyar temps per actualitzar les nostres institucions del segle XIX de cara a un món post-IA i aprendre a dominar la IA abans que ens domini ella a nosaltres."
Farem cas d'aquestes paraules assenyades o caldrà què una IA governi aquest món? Si un actor podia governar mig món, amb una IA, sembla que podria anar sobrat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada